MeetINN #01 – ICT Security

28-09-2012 | Met een opkomst van ruim zeventig ict-professionals is de eerste bijeenkomst van ICT Netwerk Nijmegen een groot succes geworden.

Voor de eerste meetINN van ICT Netwerk Nijmegen (INN) kozen de organisatoren voor het thema ict security. Daar is veel over te doen en veel over te vertellen, zo werd al snel duidelijk. Gastspreker was onderzoeksjournalist Brenno de Winter, die in 2011 de OV-chipkaart hackte om aan te tonen dat er van alles aan schortte  en momenteel in het nieuws is omdat hij zich negen maanden lang met een vals Duits identiteitsbewijs wist te legitimeren – onder meer bij ministeries, de politie en het stembureau – en geen enkele keer werd betrapt. Een mooiere aftrap konden de organisatoren van de allereerste meetINN zich niet wensen.

Professor Marko van Eekelen (Radboud Universiteit en Open Universiteit Nederland) beet de spits af. Hij sprak over het Nijmeegs-Eindhovens initiatief LaQuSo dat de kwaliteit van software onderzoekt en liet op vermakelijke wijze doorschemeren wat hij allemaal over het virtuele studenten softwarebedrijf GiPHhouse zou kunnen vertellen. Hierna sprak Wouter Hoge over de activiteiten van Stichting Cyberveiligheid Nederland.

Onder de toehoorders van de INN-bijeenkomst bevonden zich studenten, hoogleraren – onder wie Radboud-professor Bart Jacobs (digital security) – en nagenoeg alle Nijmeegse ict-bedrijven, van grote wereldspelers zoals Planon en uiteraard sponsor Aia tot kleine, zelfstandige specialisten. Planon-directeur Pierre Guelen: “Dit netwerk slaat een brug tussen de behoeften van onderwijs en onderzoeksinstellingen enerzijds, en bedrijven anderzijds.” Paul Dirven van Aia vult aan: “Het verbindt bedrijven en professionals onderling. Nijmegen is een veel grotere ict-stad dan veel mensen denken, dat is nu wel duidelijk.”

Tijdens de tafelpitchronde, het laatste onderdeel voor de borrel, zijn de bezoekers per statafel aan elkaar voorgesteld. Zo kon iedere bezoeker met nieuwe contacten aan de borrel beginnen. Bezoekers en organisatie van de meetINN kijken terug op een zeer geslaagde première. De organisatoren zijn al druk in de weer met de volgende bijeenkomst die op 27 november 2011 plaatsvindt in het Technovium. Jaap Bril komt er vertellen over een aanpalend onderwerp: PKI (Public Key Infrastructure). Een deugdelijke PKI maakt het iedereen mogelijk identiteit en authenticiteit van anderen vast te stellen en te controleren met behulp van digitale certificaten en keys. INN rekent op nog meer belangstelling.


Foto’s met hoge kwaliteit zijn gemaakt door Mark Koenen. Overige foto’s zijn van welwillende aanwezigen.

Related Portfolio